FOTO | Andrii Sybiha, la Chișinău: „Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova. Rusia trebuie să își retragă armata staționată ilegal pe teritoriul țării”
-
19 Septembrie 16:23
Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a fost astăzi, 19 septembrie, într-o vizită la Chișinău, pentru prima dată de la preluarea mandatului, la invitația șefului diplomației de la Chișinău Mihai Popșoi. Agenda discuțiilor a cuprins relațiile bilaterale, securitatea regională și aderarea celor două state la Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.
În cadrul declarațiilor comune de presă, Mihai Popșoi a reconfirmat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru suveranitatea, integritatea teritorială, unitatea și independența Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
De asemenea, ministrul de Externe al Ucrainei a subliniat, cu această ocazie, că regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova și a cerut Rusiei să își retragă arama staționată ilegal în stânga Nistrului. Oficialul ucrainean a reafirmat susținerea pentru reglementarea pașnică a diferendului transnistrean, colaborarea și sprijinul în sectorul energetic, dar și în lupta cu dezinformarea și războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Republica Moldova.
Vizita a șefului diplomației de la Kiev la Chișinău confirmă că Republica Moldova și Ucraina sunt parteneri de încredere și fac pași concreți pe calea integrării europene, a apreciat în discursul său ministrul de Externe, Mihai Popșoi. Oficialul a mulțumit poporului ucrainean pentru rezistența, curajul cu care luptă și sacrificiul pe care îl face pentru apărarea și a libertății Republicii Moldova și a întregului continent european.
„Împreună putem face multe lucruri bune pentru cetățenii țărilor noastre. Și ne bucurăm că și România că participă cu expertiza sa europeană la aceste proiecte regionale. Vizita de astăzi confirmă faptul că Republica Moldova și Ucraina sunt parteneri de nădejde, care edifică pas cu pas viitorul european ireversibil. Mulțumim Ucrainei pentru contribuția ei inestimabilă la acest amplu proces, în special prin jertfa de sânge pe altarul libertății și dezvoltării întregului continent european. Slavă euroilor ucraineni și glorie poporului ucrainean!”, a spus Mihai Popșoi.
În discursul rostit la Chișinău, ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a mulțumit cetățenilor și conducerii Republicii Moldova pentru solidaritate și sprijinul acordat zecilor de mii de refugiați care au traversat țara noastră, dar și celor peste 120 de mii care sunt în prezent găzduiți de Rep. Moldova. El a reiterat mesajul transmis și la București, că Ucraina va susține Republica Moldova în fața încercărilor Rusiei de a destabiliza situația politică.
„Vedem foarte bine intențiile și planurile Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova înaintea alegerilor și referendumurilor privind integrarea europeană, dar nu o să-i permitem să facă acest lucru. Ucraina a fost, este și va rămâne alături de Republica Moldova în contracararea agresiunii hibride din partea Rusiei. De aceea, chiar astăzi ne-am coordonat acțiunile pentru a combate dezinformarea rusă atât față de țările noastre, cât și pentru regiunea noastră în general”, a declarat Andrii Sybiha.
Atât timp cât Ucraina rezistă, și chiar avansează în teritoriul inamic, Republica Moldova este în siguranță, a mai declarat ministrul ucrainean la Chișinău.
Andrii Sybiha a reiterat sprijinul în reglementarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, și a cerut Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.
„Regiunea transnistreană este Moldova, iar Rusia trebuie să scoată de acolo armata sa.
Ucraina o să rămână și mai departe un participant activ al negocierilor privind reglementarea transnistreană și o să acorde Republicii Moldova toată susținerea și sprijinul de care ea are nevoie”, a spus Andrii Sybiha.
Colaborarea și susținerea în procesul integrării europene a fost de asemenea un subiect-cheie pe agenda discuțiilor, oficialul de la Kiev trecând în revistă circumstanțele fără precedent, în care, la doar câteva zile de la agresiunea la scară largă a Rusiei, ambele țări au depus cerere de aderare la Uniunea Europeană. El și-a exprimat speranța încheierii negocierilor de aderare cu ambele state în paralel, și nu consecutiv, astfel încât integrarea în UE să se producă mai rapid.